Meimei’s Chinatown West Kruiskade stories
St. Anny Food is al sinds mensenheugenis te vinden aan de West Kruiskade. Ooit zat er aan de overkant nog een andere Chinese bakkerij, Mei Sum, maar die verdween. St. Anny Food bleef. Meer dan veertig jaar. Al die tijd kwamen Chinezen uit het hele land naar Rotterdam om hier hun favoriete gebakjes te halen. Soms met stapels gebakbonnen voor bruiloften, een traditie in de Chinese gemeenschap. Generaties groeiden op met de lichtzoete broodjes van St. Anny. Het is een begrip in de stad.
In 2012 namen Marco en Lizhu de zaak over. Zij werden zogezegd de derde generatie eigenaren en dat terwijl ze uit het niets begonnen. Hoe ze ineens een Chinese bakkerij gingen runnen? Het was een combinatie van toeval en durf.
Marco en Lizhu komen uit Wenzhou, China, en verhuisden eerst naar Portugal. Daar voelden ze zich niet helemaal thuis. Nederland leek een betere plek om hun kinderen een toekomst te geven. Niet lang nadat ze zich hier vestigden, hoorden ze dat St. Anny Food te koop stond. Zonder ervaring in het bakken, maar met veel inzet, namen ze het over. Alles leerden ze van de vorige eigenaar. Het was zwaar werk, maar ze hebben het vak zich eigen gemaakt.
Hun gebakjes blijven populair en vliegen als warme broodjes over de toonbank. Ze zijn zeven dagen per week open, vanaf zeven uur ’s ochtends staan ze al te bakken. Versheid staat hoog in het vaandel, want een echte liefhebber proeft meteen of iets vers is.
Marco en Lizhu hebben twee volwassen zonen die studeren, maar als het nodig is, helpen ze mee in de zaak. Het voelt warm en vertrouwd: kinderen die hun ouders ondersteunen, omdat ze weten hoeveel moeite het kost om een zaak te runnen. Ook brengen ze af en toe nieuwe ideeën in. Zo verschijnen er soms verrassingen in de vitrine: een Oreo cake roll, een eiertaartje van slagroom, of een van de vele soorten bubble tea die nu ook bij de zaak horen.
Hoewel veel van het gebak lijkt op wat je in andere Chinese bakkerijen vindt, maken Marco en Lizhu het verschil met authentieke Wenzhounese specialiteiten. Zoals zongzi, kleefrijstpakketjes met typische Wenzhounese vulling, gemaakt door dorpsgenoten en bijna het hele jaar door verkrijgbaar.
Ook niet-Chinese klanten weten inmiddels de zongzi te waarderen. “Die met eigeel moet je echt proberen,” zegt Marco met een warme glimlach. Net zo herkenbaar als de geur van versgebakken broodjes bij St. Anny.