Meimei’s Chinatown West Kruiskade stories
Wat is een Chinatown zonder een goed dimsumrestaurant? En hoe toepasselijk is het dan dat er een zaak is die simpelweg vernoemd is naar de locatie: Chinatown Dimsum Restaurant. Het ligt zo prominent op de hoek van de straat dat je het bijna niet kunt missen(direct aan de route van het centraal Station richting de stad).
Het gezicht van de zaak is Kawing, een Chinese man die je doet denken aan je oude wiskundedocent. Hij runt het restaurant al vanaf het allereerste begin in 2016. Maar voordat Chinatown Dimsum Restaurant daar zijn intrek nam, zat op die plek eerst Sumo, en daarvoor het befaamde restaurant King’s Garden. Kawing was toen ook al in beeld: zijn vrouw Yin, met wie hij nu Chinatown Dimsum Restaurant runt, leerde namelijk het vak bij King’s Garden. Je zou dus kunnen zeggen dat deze plek geschiedenis ademt en voor Kawing en Yin heeft het een bijzondere betekenis. Ze doen er alles aan om het restaurant voort te zetten, hoe lastig het tegenwoordig ook is om een horecazaak te runnen met deze kwaliteit en dit aanbod. Mochten ze ooit stoppen, dan is hun voorwaarde dat de volgende eigenaar authentiek Chinees blijft serveren.
Gelukkig is het nog niet zover. Kawing en Yin werken keihard om hun vaste gasten steeds weer met zorg en kwaliteit te bedienen. Kawing noemt zijn vrouw “een van de hardst werkende mensen die ik ooit heb gekend.” Yin weet niet van ophouden — alleen het allerbeste is goed genoeg. Daarom heeft ze zichzelf geleerd te koken. Ze doet alles: van dimsum vouwen tot afwassen. Want soms is er iemand ziek, of is er gewoon een tekort aan personeel. Ze reist geregeld naar Hongkong om bij te leren en de nieuwste trends te volgen.
Wat Kawing zelf nooit hardop zal zeggen, is dat hij een van de vriendelijkste gastheren is die je in een restaurant zult tegenkomen. Hij herkent vaste gasten meteen en behandelt ze als vrienden. Zijn warme persoonlijkheid straalt van hem af, als een vriendelijke Chinese oom die ook de jongste gasten gerust een aai over hun bol geeft. Hij is altijd druk, maar lijkt nooit gestrest.
Vraag je naar de specialiteit van het huis, dan noemen ze allebei verschillende populaire gerechten, maar de Pekingeend met flensjes blijft een absolute favoriet onder de gasten.
Een belangrijke beslissing die ze de afgelopen jaren hebben genomen, is om geen reserveringen meer aan te nemen. Zo voorkomen ze dat ze mensen moeten weigeren terwijl gereserveerde tafels leeg blijven. Voor nieuwe gasten is het soms even wennen, maar niemand klaagt, want, zoals Kawing zegt: “Wij sturen nooit iemand weg.” Desnoods schuiven ze gasten bij elkaar aan tafel, en als het echt druk is, gaat de bovenverdieping open.
De enige momenten waarop ze wél mensen moeten teleurstellen, is tijdens grote evenementen in de buurt, zoals het Chinees Nieuwjaar of het Rotterdamse Filmfestival. Dan zit vrijwel elk restaurant in Chinatown bomvol.