Delen


Foto’s gemaakt door Lott’s Fotografie

Sinds het openen van mijn eigen winkel verbaas ik me steeds meer over een reactie die ik van veel mensen krijg namelijk: “Ik vind het zo knap dat je deze stap heb gezet” of  “Dat je dit durf!”. Hoe goed ik ook begrijp wat mensen hiermee willen zeggen, word ik er telkens een beetje verdrietig van. Omdat ik me dan me afvraag waarom er mensen zijn die zo’n risico als dit niet durven te nemen.

Ik heb mijn winkel niet van de ene op andere dag geopend en heb ik er ook zeker goed over na gedacht, maar het heeft nooit als een hele grote stap gevoeld. Dit kan komen door mijn vermogen om dingen niet tot me door te laten dringen, maar het komt denk ik vooral doordat ik telkens dacht; “Zo’n grote stap is het ook weer niet” en dat ik liever zou falen dan het nooit te hebben geprobeerd.

Op een of andere manier groeien we op met het idee dat we een doel voor ogen moeten hebben. Op jonge leeftijd moeten we beslissen welke opleiding we willen volgen en als we eenmaal hebben gekozen is het lastig om opeens van richting te veranderen, tenminste dat gevoel krijg je. Volgens mij zijn er maar weinig mensen die écht weten wat zij het allerliefste willen doen in het leven. Er is een grote groep (net als ik) die juist heel veel dingen leuk vindt en dan is het des te moeilijker om keuzes te maken omdat je niet weet of het de juiste is, en dáár kom je maar op één manier achter…

De beslissing om mijn baan afgelopen december op te zeggen was geen grote stap omdat ik wist dat dat in ieder geval niet was wat ik de rest van mijn leven wilde doen. Toen de opening van de winkel dichterbij kwam, en de daarbij behorende stress merkbaar werd, schoot af en toe wel eens door mijn hoofd; ”Waar ben ik aan begonnen? Wat nou als het niks wordt!?” maar als snel maakte dit plaats voor de gedachte dat er op dat moment niks anders was dat ik liever zou doen dan een eigen winkel openen, dus waarom niet gewoon proberen?

Volgens mij moeten we het leven veel minder serieus nemen en vooral doen wat goed voelt en niet teveel nadenken over wat de keuzes van vandaag betekenden voor je leven over 5 jaar, want er is een kans dat je dat nooit te weten gaat komen. En om terug te komen op de mensen die mijn stap bewonderen; Ik hoop dat je beseft dat als er iets is dat je heel graag wil doen, er niks is dat je tegenhoudt. Een beetje spanning in het leven kan echt geen kwaad. Ik denk dat we niet moeten vergeten hoe kort het leven kan zijn en hoe weinig we uiteindelijk verliezen wanneer we alles riskeren.

2 reacties op “Waarom het starten van een eigen onderneming niet knap zou moeten zijn

  • jaap

    Heel veel dingen zijn controversiel een bedrijf starten betekend een toekomst opbouwen; Gewone mensen kunnen alleen niet de toekomst voorspellen. In die zin heb je gelijk. Je leeft en ontwikkeld je bedrijf in het nier. Gevoel en intuitie Zijn belangrijker dan wat dan ook om een bedrijf op te zetten. Gaan met de banaan als het schip strand nieuwe ideeen ontwikkelen. Voortdurend te ver vooruit willen kijken is alleen maar belemmerend en heel onzeker.

    Beantwoorden

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top