West-Kruiskade
Delen

Gemeente snoeit kerstverlichting zonder pardon weg

Geen kerstsfeer
Laatste trieste boom met lampjes op de Nieuwe Binnenweg.

Kerstverlichting in bomen langs winkelstraten en de Coolsingel; wie kan daar nou iets op tegen hebben? Toch dreigen de sfeervolle lampjes binnen niet al te lange tijd uit het straatbeeld te verdwijnen, zoals ze inmiddels op de Nieuwe Binnenweg al weten. Daar is maar liefst vijftigduizend euro, die geïnvesteerd waren in het gezellig optuigen van de kale loofbomen, definitief verloren door toedoen van Gemeente Rotterdam. De West-Kruiskade wacht hetzelfde lot. En wij vragen ons af, hoe zit het dan met de Coolsingel?

Lennie Braun, de beroemdste medewerkster van supermarkt de Coop, vroeg zich af wanneer het nou weer eens gezellig kerst zou worden op de Nieuwe Binnenweg. In 2017 is alle kerstverlichting door de Gemeente Rotterdam weggesnoeid en/of doorgeknipt. Reden? De bomen moesten worden gesnoeid en, zo redeneerde de gemeente, de verlichting is van de winkeliersvereniging dus die moeten de verlichting maar even weghalen. Binnen een week.

50.000 euro schadeverlies Nieuwe Binnenweg

Even weghalen? Al die honderdduizenden lampjes moeten met de hand van de takken afgewikkeld worden. Dat is een enorme klus van weken wat tientallen duizenden euro’s kost. Dat heeft een doorsnee winkeliersvereniging niet op de plank liggen. Zeker niet als ze eerst zelf al die lampjes hebben moeten aanschaffen en doen inhangen.

Het snoeibedrijf kwam, zag, en knipte kilometers aan lampjes weg. Dag 50.000 euro. Dag, gezellige kerstsfeer Binnenweg.

Nieuwe Binnenweg
Geen kerst op de Nieuwe Binnenweg na snoeibeurt

Hetzelfde lot hangt de West-Kruiskade boven het hoofd

De West-Kruiskade is in de verdediging gesprongen. Adriaan Schaap (voorzitter Bizz) is al ruim een half jaar met de gemeente in overleg hoe te snoeien. Kan het misschien per boom bekeken worden? Kunnen takken van te voren gemarkeerd worden? Adriaan Schaap heeft zelfs een ZZP-er gevonden die eventueel de doorgeknipte draden weer kan koppelen.

West-Kruiskade
West-Kruiskade heeft nu nog Kerstverlichting. Voor hoe lang?

Maar de dialoog wil niet echt vlotten en inmiddels is duidelijk dat ook daar de bomen gesnoeid zullen gaan worden en de verlichting gaat verdwijnen. Ook een schadepost van 50.000 euro.

Telkens stelt de gemeente de Winkeliersvereniging zelf verantwoordelijk voor de kerstverlichting. Maar hoe zit het dan met de Coolsingel waar voor tonnen en tonnen aan verlichting hangt. Daar is geen winkeliersvereniging die verantwoordelijk gesteld kan worden. Gaat daar aan tonnen euro’s belastinggeld over de balk gegooid worden? Want uiteindelijk zullen ook die bomen ook gesnoeid moeten worden. Wie gaat dat betalen?

Kerstverlichting Coolsingel
Coolsingel: wie gaat dat betalen?

15 reacties op “Rotterdam maakt korte metten met kerstverlichting in bomen

 • Timon Denham

  Wat is dan de oplossing? Weken van tevoren aangeven kost nog steeds tijd en geld om ze weg te halen. En de bomen moeten toch gesnoeid worden. Was het nodig om hier van te voren rekening mee te houden? Het groeiende groene leven is tenslotte toch belangrijker en duurzamer dan die kerstverlichting.

  Beantwoorden
  • Chalyssa

   Ja het groeiende groene leven is veeeel belangrijker dan die kerst verlichting.
   Die kerst verlichting zorgt er alleen maar voor dat de winkelstraten er mooi en gezelliger uit zien en daardoor uitnodigen om daar te gaan winkelen. Wat ook absoluut niet belangrijk is aangezien het totaal niet belangrijk is voor de economie & veiligheid op straat en de stad Rotterdam zelf. Nee kerst verlichting voegt echt niks toe aan de stad! Je hoort ook nooit mensen zeggen oh wat gezellig al die lampjes nee ze zeggen alleen maar zonde van die bomen hea! Leven de bomen weg met de gezelligheid! ??‍♀️

   Beantwoorden
 • Wouter

  Wat een zielige kut gemeente

  Beantwoorden
 • chuck

  Dacht dat Rotterdammers ballen hadden en zich niet zouden laten kleineren door dat moslimtuig die alles kapot willen maken en van die mooie stad hun vertrouwde zandbak willen maken.

  Beantwoorden
  • HB

   Wauw, chuck jij komt echt uit een ei.

   Beantwoorden
  • Ineke

   OMG moslimtuig???? Ik zie dat nergens in het hele bericht terugkomen ga inderdaad terug je ei in.

   Beantwoorden
  • Souf

   Wat een domme, kortzichtige en racistische reactie. Jij hoort niet thuis in een wereldstad als Rotterdam. Terug naar je boeren-inteelt dorpje, mafkees.

   Beantwoorden
 • E.van Manen

  Absurd alles helpen ze hier om zeep en dat wil dan het toerisme naar de stad lokken, nou ik weet wel gezellige steden in het buitenland waar ze Kerstmis hoog op geven.

  Beantwoorden
 • Nouwelan

  Met een islamitische burgemeester die toegeeft ook een aanschaf te zijn kun je dit verwachten. Voor de bühne doen of je o partijdig bent Maar ondertussen toch onze cultuur banden doorknippen. Had dat al in de zomer aan de winkeliersvereniging door kunnen geven zodat ze tijd kregen te verwijderen of tot januari kunnen wachten

  Beantwoorden
  • Nouwelan

   Aanschaf moest zijn salafist

   Beantwoorden
   • Ineke

    Dit antwoord slaat echt de plank mis

    Beantwoorden
 • A. Haak

  Ik dacht dat jullie een goede en vooruitstrevende gebiedscommissie hadden??

  Beantwoorden
 • J.M.Akkermans

  Nou ik denk toch ook dat het wordt gedaan om de moslims niet voor hun hoofd te stoten.
  Vraagje werden die bomen in voorgaande jaren ook rond deze tijd gesnoeid?

  Beantwoorden
 • Rotterdamser kan nie

  Whahaha, 1 ding is in elk geval wél duidelijk. Iedereen die hier gereageerd heeft is in elk geval een rasechte Rotterdammert!!! Wat kenne jullie azijnpissen, zeg!

  Vind het goed voor de bomen dat er onderhoud gedaan word. Zonde van de lampjes en het geld. Maar vooral jammer, zucht… hou nou eenmaal van gezellige lichtjes?

  Beantwoorden
 • De de groot

  Vuile viese kanker hoeren had het niet tot het nieuwe jaar kúnnen wachten nu denken de mensen dat het weg moet vanwege die rand debielen die tegen de kerst zijn wat zijn jullie eigenlijk wat voor volk is dit vaderlands liefde g.v.d.

  Beantwoorden

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top