Delen
Paardenbloem

Dandelion. Löwenzahn. Paardenbloem. Waarom wij hem paardenbloem noemen en elders de mooie plant in verband met een leeuw wordt gebracht is mij een raadsel. Ik associeer de krachtige verschijning eerder met de manen van een leeuw dan een paard.

Op dit moment ziet het geel van de paardenbloemen. De paardenbloemen die zelfs door het beton groeien van de trambaan(zie foto) inspireerden mij tot dit stukje. Ik ben even door de knieën gegaan voor deze opvallende pol bloemen. Tot de tram kwam. Mens, dat was schrikken!

Paardenbloemen moet je koesteren.

Heb je paardenbloemen in je tuin of in een pot, koester de plant met liefde. Ja u leest het goed. Koester hem. Want het is een van de meest nuttige planten. Drink je graag een glaasje wijn? Of twee? Drie? Biertjes? Een vette hap af en toe? Kortom guilty pleasures, dan even opletten graag:

Wie regelmatig snoept van het blad of de ongeopende knoppen hoeft nooit te sapvasten of andere ongein. In het blad en de knoppen zit namelijk een stofje wat je lever aanzet om er net even een tandje bij te zetten. Het is een bitter stofje. Bijna alles wat bitter smaakt helpt je lever en je nieren. Nee, niet de bitterkoekjes en ook niet het bittergarnituurtje. Het bittertje in gember. Of de paardenbloem.

Je lever is je afvalverwerkingsfabriekje wat de wijn, het bier of het vet uit je systeem haalt. En dat doet de lever samen met de paardenbloem zo goed dat er niets beters bestaat. Nou ja! Hoe kan het dan dat u er nog nooit van heeft gehoord? Nou, omdat u niet eerder een pleidooi voor een paardenbloem onder ogen heeft gekregen. Even verderop heb ik twee linkjes geplaatst. Daarin kunt U het hele verhaal over de krachtige werking van dit wonder nalezen. Voor nu is het belangrijk te onthouden om regelmatig blad en knop te nuttigen. De wortel kan ook maar dat vind ik maar gedoe. Ik hou van makkelijk en functioneel.

Mariastraat

En waar smaakt het naar? Niet naar kersenbonbon of uitgebakken spekkies. Het is bitter. Niet lekker. Stop het nou maar gewoon in je mond en focus op de reinigende werking die volgt. Kan je zonder schuldgevoel een bubbeltje pakken op het terras. Met een bittergarnituur.

Och, ik vergeet helemaal over de wonderschoonheid te schrijven van de bloem. Zonnetjes op steeltjes tot ze pluizenbol worden. Wie alle parapluutjes weet weg te blazen in een keer mag een wens doen.

Pluizebol

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/natuurgeneeswijze/108664-de-geneeskracht-van-paardenbloem.html

http://groenevrouw.nl/paardebloem/

Één reactie op “Pleidooi voor een Paardenbloem”

  • Y Koelemij

    Net als rucola ook lekker door de salade.

    Beantwoorden

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top