Verzorging van huid en veer
Delen

Verzorging van huid en veer

Verzorging van huid en veer

Een papegaai heeft ook lichamelijke verzorging nodig. Douchen is erg belangrijk. Nu hoeft dat niet elke dag, maar 1 keer per week is wel goed. In de zomer als het warm is of in de wintermaanden als de cv hoog staat mag je ze gerust wat vaker “sproeien”  Best is met lauw water. Meestal doe ik het met een plantenspuit op een lekkere nevel stand. Soms neem ik ze ook wel mee onder de douche. Als je vaker sproeit dat 1 keer per week zou ik ze niet te vaak doornat maken, ik heb het idee dat dat voor de huid niet heel goed is. Papegaaien zijn veel bezig met het verzorgen van het verenpak.

Kortwieken is het tijdelijk inkorten van de slagpennen (vleugelveren) zodat de vogel niet kan vliegen en veilig mee naar buiten kan. Dit is niet pijnlijk zoals veel mensen denken. Zodra de papegaai in de rui komt krijgt deze weer nieuwe veren die dan weer helemaal aangroeien en de vogel weer kan vliegen. Controleer regelmatig de vleugels, het gaat soms sneller dan het lijkt. Laat het kortwieken vooral de eerste keren doen door iemand die het goed kan en let goed op. Je kan namelijk ook verkeerd knippen en dat kan nogal wat leed veroorzaken bij de papegaai.

Op de eerste foto een voorbeeld van de beste manier van kortwieken. Op de tweede foto een voorbeeld van leewieken, het definitief verwijderen van een stuk vleugel. Dit laatste is in Nederland strafbaar.

Verzorging van huid en veer     Verzorging van huid en veer

 

In de natuur slijten de nagels van papegaaien vanzelf op de juiste manier. Het gebeurt bij huiskamer-papegaaien dat de nagels geknipt moeten worden. Sommigen laten het toe als je de nagels vijlt, dat is het veiligst. Knippen gaat het makkelijkst en snelst. Laat de nagels niet te lang groeien, dit is hinderlijk voor de papegaai en je hebt meer kans op bloedingen als je ineens een groot stuk van de nagels moet knippen. De bloedbaan groeit namelijk ook door. Zorg voor diverse houten zitstokken, het best in verschillende diktes. Dit is ook goed voor de voetjes.

Verzorging van huid en veer
In een enkel geval komt het voor dat de snavel te lang of verkeerd groeit. Laat in dat geval eerst bij een arts die gespecialiseerd is in papegaaien een medische oorzaak uitsluiten of eventueel behandelen. Dan kan je, althans ik kan het zelf, de snavel inkorten. Een zeer secuur werkje. De rode ara hieronder is van een buurman en is zo’n papegaai waarvan de snavel iet wat doorgroeit. Deze doe ik op z’n tijd verzorgen.

Verzorging van huid en veer

 

 

 

https://www.facebook.com/groups/parrotsrules/?fref=ts

http://www.harecodierenvriend.nl/

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top