Delen

Ook een papegaai kan wel eens naar de dokter moeten…

En dan ineens zie je dat je kleine vogeltje een gebroken pootje heeft. Het is al laat in de avond en geen vogelarts in de buurt. Wat doe je dan…..Tja, dan moet je toch handelen. Een kurken onderzetter in reepjes geknipt, een rolletje tape erbij en spalken maar. Klinkt heel simpel maar in je eentje met een piepklein papegaaitje dat tegenstribbelt en maar twee handen hebben… Toch lukte het uiteindelijk. Nu gebruiken papegaaien hun snavel ook als derde poot dus voor hem was het niet zo’n probleem. Voor mij was het meer spannend hoe het zou verlopen. Na twee weken moest ik voor iets anders bij de vogelarts zijn en had de kleine ook maar meegenomen. Tot grote trots zei de arts dat ik het goed had gedaan en de breuk al goed geheeld was 🙂

papegaaien-ongeluk

Papegaaien onderling zijn niet altijd even lief naar elkaar. Het kan dus gebeuren dat ze door de tralies heen naar elkaar klieren. Zo is dat ook hier een keer gebeurd. Een van de ara’s had een stukje teen bij een amazone half doorgebeten. Op het moment dat ik het zag kon het net gebeurd zijn of al enkele uren eerder. Papegaaien zijn prooidieren die zich niet laten horen als ze pijn hebben. Ik moest zo snel mogelijk met Jaapie naar de vogelarts. Ook dat valt niet mee. De vogelarts zit in Breda en zonder eigen vervoer… Maar goed, we hebben gelukkig ook treinen dus ik kom er wel. De arts had het teentje weer aan elkaar gehecht. Kraagje om zodat Jaapie niet aan het teentje kon gaan peuteren. Na twee weken terug op controle.  Het zag er redelijk uit maar de arts kon niet zeggen of er nog gevoel in het teentje terug zou komen. Na een paar weken is uiteindelijk het topje er toch afgevallen, helaas. Gelukkig heeft Jaapie er verder niet teveel hinder van, al was het in het begin even wennen met opstappen enzo.

papegaaien-ongeluk  papegaaien-ongeluk  papegaaien-ongeluk

Of twee soorten krijgen ruzie met elkaar. De amazone Sundae viel in een broeds felle bui ara Ky Mani aan. Daarbij heeft Ky Mani, bleek later, in Sundae zijn poot gebeten. Omdat het er kwa bloed meestal erger uit ziet dan het is kon ik de wond niet goed zien en inschatten hoe erg het was. De wond schoongemaakt met verdunde Dettol en Sundae rustig in zijn kooi gezet samen met zijn meisje. De volgende ochtend heb ik wat Betadine erop gesmeerd. Sundae was gelukkig gewoon zichzelf en vrolijk. Later die dag zat hij toch nog veel met zijn pootje opgetrokken, teken van last/ pijn. De vogelarts gebeld. Ik mocht hem Metacam geven, een pijnstiller en tevens ontstekingsremmend. Dit de volgende dag gehaald bij een dierenarts in de buurt waar ik met mijn katten naartoe ga indien nodig. Dit alles is afgelopen zondag gebeurd. Tot nu toe lijkt het erop dat het wel goed komt, al heeft hij er nog last van. Maar het had zomaar anders af kunnen lopen, bijvoorbeeld een teen kwijt kunnen raken.

papegaaien-ongeluk

Mocht er iets zijn met je papegaai, ga dan het best naar een vogelarts, een dierenarts die zich extra heeft verdiept in papegaaien/ vogels. Een “gewone” dierenarts heeft meestal niet voldoende kennis van papegaaien.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top