Delen

Oudste muis, video van Piet Hein

Oudste muis

Requim voor een muis, daarvoor is het nog te vroeg. Muisje is er nog. Maar voor hoe lang? Drie jaar geleden kocht ik haar als piepmuisje. Met een zusje. Dat zusje overleed vorige jaar. Twee jaar wordt een muis en zusje is dat ook geworden. Maar Muisje kachelt nog vrolijk verder. Haar derde levensjaar is ingegaan.

Ze is wat benig geworden. En haar blik is niet meer vol levendigheid. Toch draait ze elke nacht haar rondjes in het wiel. En hard dat het dan gaat! Ze is echt een liefhebber van dat rad. Als kleintje al. Voortdurend moest ze draven. Rennen naar niets. Triest eigenlijk. Zo’n schijnbaar doelloos leven vol gehol en ge-ren en je komt geen steek verder.

Oudste muis in haar nadagen.

Muisje houdt er niet van om opgepakt te worden. Knuffelen is uit den boze. Ze wil gewoon in haar huisje schuilen, lekker knagen op houtjes en karton. En ‘s nachts dus rennen. Eerst had ik een wiel wat een pleuris herrie maakte. Het rammelde en piepte en we werden er helemaal gestoord van. We namen het voor lief want we wisten niet beter. Ik oliede de wrijvende elementen maar na een paar dagen piepte dat onding weer door onze slaap.

Luxe

Toen zag ik in de winkel een superdelux wiel. Op kogellagers. Mooi blauw ook. En hard dat dat ding ging. Muisje helemaal blij. Records werden gebroken. Steeds harder moest het. Steeds langer. Ze raakte verslaafd. Soms ging het zo hard dat ze het wiel uitvloog. Wieieieieieuw!!!  Dan zat ze even beduusd naar het draaiende wiel te kijken. Nog voor het stilstond sprong ze er weer in. Vaart maken. Harder lopen, rennen, vliegen en weer doorgaan. Had ik er een dynamo aan bevestigd, had ik voor een jaar een klein dorp van licht kunnen voorzien.

Oud, oudste muis, rotterdam
Oudste Muis,

Nu rent ze minder vaak. Minder hard. Minder lang. Ze laat zich nu wel aaien, als ik haar lekkers toe stop. Ze eet alles. Hondenbrokjes, Engels drop, slagroom, kwark, brood, graan, bamboe van het balkon, muur, wortel, kippenvoer, blik, mijn eten… Misschien dat ze het daarom zo lang volhoudt. Sportmenu.

Buiten is het voorjaar. Maar voor Muisje is de winter aangebroken. Haar rug is kromgetrokken. Haar fuzzy vacht is grauw. Er zal geen nieuwe muis komen als het zo ver is. Haar glazen huis wordt afgebroken. Haar spulletjes naar de vuilverbranding. Maar dat wiel… dat laten we een paar weken staan.  Als aandenken. En omdat ik hier over en voor haar geschreven heb, zodat U het kunt lezen, gaat ze niet roemloos ten onder. Haar leven heeft zin gehad. Namens Muis, hartelijk dank voor uw tijd.

https://www.licg.nl/p1/dieren/zoogdieren/muis.html

Één reactie op “Muisje geniet van haar laatste dagen”

  • Els

    Owwww….muis…wat een liefdevol verhaaltje Pie. Je bent niets veranderd sinds de Sociale Akademie. Brasa x

    Beantwoorden

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top