Delen

Opvoeden en gedrag

Kan je je papegaai niet opvoeden, gedrag

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, een papegaai is een sociaal en intelligent dier. Het is dus belangrijk een papegaai goed op te voeden. Vanaf het moment dat ie in huis komt begint het opvoeden. Veel mensen staan er niet meteen bij stil. Nieuwe huisgenoot komt, vaak nog wat jong en onwennig. We vinden het schattig en leuk dat zachtjes happen in de vingers, de geluidjes om aandacht te vragen en bedelen om wat te eten van jou te krijgen. Niet zo heel erg, maar er komt een moment waarop dat bijten en schreeuwen meer en harder gaat worden, en meestal is het dan niet leuk meer. De vogel gaat bijten als ie zijn zin niet krijgt, gaat schreeuwen omdat ie even geen aandacht krijgt…

Kan je je papegaai niet opvoeden, gedrag

Een papegaai heeft veel aandacht nodig, maar bedenk al voor zijn komst dat je ook in het begin ongeveer evenveel tijd en aandacht geeft als wat je in de toekomst kan geven. Vraagt (roept of schreeuwt) hij om aandacht, negeer dit dan. Ook alleen maar kijken naar hem is (negatieve) aandacht. Op het moment dat ie stil is ga je naar hem toe en geef hem aandacht. Geef je hem wat te eten wanneer hij erom bedelt, moet je dit blijven doen, anders zal hij zich ook daarvoor laten horen. Je kan ook een vast momentje op een dag nemen dat ie aan tafel mag meeeten. Bij spelen met je vingers hoort soms ook happen. Zeg op tijd stoppen en klaar en beeindig dat spelletje, nog voor hij je pijn doet.

Kan je je papegaai niet opvoeden, gedrag

Wanneer hij uit de kooi mag is het belangrijk dat jij bepaalt. Leer hem opstappen zodat jij hem uit de kooi kan halen, en eventueel naar zijn speelplaats kan brengen. Wil hij even niet uit de kooi komen doe je de kooi weer dicht en probeer het wat later opnieuw. Als je hem zelf laat bepalen om eruit te gaan heb je kans dat ie gaat bijten als ie eens iets wil. Wil je hem niet op de tafel of in het raamkozijn, leer hem dat dan meteen. Hij begrijpt het niet als het soms wel mag en soms niet. Een rits van een oud vest laten slopen betekent dat dat ook bij je nieuwe vest mag.

Kan je je papegaai niet opvoeden, gedrag

Leer je papegaai “lezen”. Ik hoor vaak “ik zag niet aankomen dat mijn papegaai me zou bijten”. Als je je vogel goed observeert is er veel uit zijn houding te leren. Daarnaast is het ook handig te lezen over de soort papegaai die je hebt. De ene soort is de andere niet, zo ook de wat betreft de uitingen.

Kan je je papegaai niet opvoeden, gedrag

Heb je vaak mensen op bezoek, is het voor de socialisatie goed om de papegaai erbij te betrekken. Laat hem zo af en toe ook bij andere mensen zitten, mits het niet met teveel tegenzin is. Een papegaai heeft ook zo zijn voor en afkeuren voor bepaalde mensen. Respecteer dat.

Kan je je papegaai niet opvoeden, gedrag

 

 

Een papegaai kiest zijn baas en niet andersom

 

 

https://www.facebook.com/groups/parrotsrules/?fref=ts

http://www.harecodierenvriend.nl/

 

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top