Wim
Delen

Wat heeft de afgelopen week me gebracht. De wijnboer van Le Bouc a Trois Pattes op bezoek, of moet ik zeggen een vriend die teruggekeerd is. Publiciteit begint te komen voor mijn winkeltje. De krant, een blogger en zelfs de televisie is al langs geweest. Klanten die de weg naar mijn winkel vinden en blij met hun natuurwijn naar buiten stappen. En de zon!

Wim de wijnboer is een Belg die jaren terug naar de Languedoc af is gezakt en zich heeft omgeschoold van Brusselse ambtenaar tot anarchistische wijnboer. Uiteraard niet van de één op de andere dag maar vandaag de dag is hij een vrij mens. Zijn wijnen zijn vrije wijnen, levende wijnen. Hij vertelde vorige week voor de camera, hierover zo meer, dat zijn wijnen leven tot het moment dat ze gedronken worden. Dit komt omdat de druiven zonder chemisch sproeimiddel mogen groeien, de bloemen onstuimig bloeien en de grassen mogen groeien. Daardoor komen vanzelf de bijen, wormen en ander klein gespuis zodat het ecologisch geweld niet verstoord wordt. Hij plukt alle druiven met de hand zodat geen druifje gekneusd wordt. Hij wordt hierin bijgestaan door vrienden en familie. Liefde alom dus in de wijngaarden van Wim.

De reis van de druiven naar de cave, lees oude schuur in een gehucht, gaat niet met de voet maar met een pompoen. Het oranje bestelautootje van Wim. De druiven worden in zijn geheel met steel en al geplet door de voeten van de maagden van het dorp. Ze staan in rijen voor de cave om hem te helpen na de pluk. Het is een jaarlijks festijn in Mons. Daarna mag de wijn in wording rusten. Wim houdt de wijn zorgvuldig in de gaten. Luistert naar zijn sap. Nodigt andere wijnboeren uit om met hem te proeven. Uiteindelijk gaat hij over tot bottelen. Niets maar dan ook niets voegt hij toe aan zijn druivensap. Etiketten plakt hij er zelf op. Ook elke kurk en dop is door zijn handen gegaan. Een product gemaakt met liefde! Wat is Vin Naturel? Druiven en liefde!

Die Wim, hij was vorige week bij ons en is nu onderweg met zijn pompoentje om nog een paar dagen in Rotterdam door te brengen. Hij is van Rotterdam gaan houden. Citeert Jules Deelder en is het roerend met hem eens. Een wijnboer is een gevoelsmens, zoals je mogelijk door bovenstaand verhaal kunt begrijpen. En Wim een mooi gevoelsmens. Niemand kan zo schateren als hij.

 

foto van Blije Wijnen.  foto van Hans Peter Wessels.

De camera waar ik het eerder over had is de camera van een hele lieve man, Hans. Die onbaatzuchtig heeft aangeboden een kort filmpje te maken over Blije Wijnen. Want bekendheid krijgen voor de winkel komt niet vanzelf aanwaaien. Een winkel in de Schietbaanstraat is nu eenmaal echt niet hetzelfde als een winkel op de Coolsingel. Het is de looproute van de bewoners van het psychiatrische ziekenhuis, de lieve mensen van de kringloopwinkel van Pameijer en daarnaast een handvol buurtbewoners of foute pappies van de koffieshop een paar deuren verder. Geen hippe, of niet zo hippe, bewuste wijndrinkers helaas.

Onze wijnboer Wim was zo lief om iets te vertellen over wijnen en over hem als wijnboer in de vallei met zijn maagden. Het filmpje zal binnenkort ronddolen op het internet. Helaas zonder Wim, hij is zo relaxed dat met hem het beeld vertraagde. En dat willen we niet in een metropool. Dus sorry Wim, je wijn is fantastisch, je Vlaamse accent formidabel, je lach ongelooflijk aanstekelijk maar over talent voor de camera lijk je niet te beschikken. Daar hebben we het vanavond wel over…….

 

 

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top