Delen

Morgen ben ik jarig! De hele dag zingt Lesly  Gore in mijn oor: ‘it’s my party and I can Wine if I want to, Wine if I want to WINE if I want to…. Vanavond ga ik eindelijk de Avanti Popolo openmaken van één van mijn favoriete wijnboeren Axel Prufer. Het is een magnum die ik gekregen heb van onze vriend in Frankrijk. Nu is het moment daar en ik heb er zin in! Ik ga hem delen met mijn vrienden!

Ik mis Frankrijk. Het leven daar. De wijncultuur. Het is hier soms zo truttig. Op de markt lopen mensen langs mijn kraam om 11 uur en zeggen dan zacht dat het wel wat vroeg is voor wijn. Ik geef dan terug dat het weekend is, de zon schijnt en in Frankrijk iedereen al aan de wijn zit. En de oesters. Maar nee, wij Hollanders doen dat niet. Wat we ook niet doen is met een fles naar een tafel lopen. Een fles uitschenken onder vrienden. Of bekenden, of onbekenden. Waarom eigenlijk niet. Is dat de krenterigheid en ingetogenheid van de calvinist? Of zien we wijn als heilig vocht waar we heel zuinig op moeten zijn. Dat snap ik! Al geloof ik dat wijn moet stromen.

Zou het ermee te maken kunnen hebben dat delen een beetje moeilijk is voor ons Nederlanders. Net zoals gunnen maar daarover ooit meer. In Frankrijk is het gebruikelijk om een fles wijn te bestellen, ook als je alleen bent en te schenken aan degene die bij je komt zitten. Of vrienden die later aanhaken en die dan ook weer met een fles of wat op de proppen komen. In de winkel doen we dat al soms. Ik zet de eerste fles neer en de aanwezigen volgen. Super! Ik heb zin in mijn verjaardag en ga nu een fles wijn opentrekken in mijn winkeltje. Dus als je zin hebt, kom langs. It’s my party and I can wine if I want to, wine if I want to……

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top