Delen

Blijdschap en angst, twee uitersten en toch liggen ze zo dicht bij elkaar. Mijn wijnwinkel geeft me beiden. Blijdschap lijkt me duidelijk, Blije Wijnen, super tof winkeltje, prachtig product. Ook gaat het niet zozeer om de angst over het al dan niet slagen van de nieuwe weg die ik ingeslagen ben. Ook de hoeveelheid vin naturel die ik nu in voorraad heb baart me geen zorgen, wie wil nou niet liters en liters heerlijk sap. Het is de verwachting van de mens over ‘mijn’ wijn. Die kan zo enorm hoog oplopen heb ik gemerkt. Ben ik hier wel tegen opgewassen…

Ik kan mijn klanten in meerdere categorieën indelen maar ik zal het houden bij slechts 3. Vooropgesteld dat ik van elke klant zielsveel hou. Ook de laatste categorie.

  1. de natuurwijn gekkies zoals ikzelf ben. Die zowel verliefd zijn op het vinificatie proces als het heerlijke sap. Ze komen binnen met een gelukzalige glimlach omdat ze eindelijk in hun stad een winkel hebben gevonden waar ze binnen kunnen lopen voor een flesje of wat. Ze stellen zich open voor nieuwe smaken en gaan enthousiast en vol vreugde de winkel uit.

 

  1. de onwetenden (herkenbaar omdat ik zo begonnen ben) die geïnteresseerd zijn en ook vol verwondering kijken en luisteren. Nooit geweten hebbende dat in wijn zoveel wordt toegevoegd. Enigszins verontwaardigd over de wijnmaffia die de onwetenden zolang heeft beknot. Ze stellen zich open voor nieuwe smaken, geuren en ze willen natuurwijn zeker een kans geven. Alleen al omdat het zonder enige toevoeging èn met respect voor de natuur gemaakt is.

 

Dan de laatste.

 

  1. de tunnelvisionairen die zich dan mogelijk misschien eventueel wel willen laten overtuigen maar zeer sceptisch tegenover het fenomeen vin naturel staan. Het moet dan wel heel erg goed zijn. De Rolls Royce onder de wijnen. Beter dan de beste Rothschild of nog beter dan de lekkerste die ze ooit gedronken hebben. En dan, misschien dan, geven ze het een kans. Want natuurwijn, dat kan toch eigenlijk niet. Wijn zonder toegevoegd sulfiet bestaat niet. De grote huizen zullen wel niet voor niets iets aan de wijn toevoegen. Ze ruiken, proeven en in hun hoofd gebeurt van alles. Ik weet het zeker. Laat het los, proef, ervaar, geef je over!

Voor eens en voor altijd. Vin Naturel, natuurwijn of hoe je het ook wilt noemen is gewoon wijn. Gewoon sap van druiven, niets meer en ook niets minder. We kunnen er heel ingewikkeld over doen maar dat is het juist niet. Het is voelen, proeven, meemaken en dan zeggen dat het lekker is, of niet. Want smaken verschillen en dat mag. Ik vind sommige wijnen fantastisch en dan een paar weken later opeens niet meer of juist andersom. Het ligt aan het moment, aan het weer, aan je stemming, aan het glas soms zelfs of gewoon aan de tijd van de maand als je begrijpt wat ik bedoel. Wijn blijft wijn!

Het grappige is dat ik nog niet één wijnboer ben tegengekomen die zo ingewikkeld doet over wijn dan de gemiddelde tunnelvisionair. Tuurlijk zijn ze apetrots op hun wijn! En terecht want het uiteindelijke product is zo puur en echt dat ze zich bijna kwetsbaar opstellen om het te delen met ons. Praten erover willen ze ook, niet te lang. Er moet tenslotte geproefd worden. Of gewoon gedronken. Maar moeilijk doen? Ik heb nog niet één wijnboer ontmoet die moeilijk doet. Het is een manier van leven, een keuze om iets te maken zonder troep zodat de wereld een stukje mooier wordt. En dat heeft de wereld wel nodig.

Dus stel je open, laat je verwonderen en verwacht geen vloeibaar goud uit een flesje maar een wijn die door een bewuste agrariër met oog voor zijn omgeving  eigenhandig in een fles is gestopt. Rauw, puur, spannend met soms een ongekende frisheid maar in the end is het wel gewoon wijn!

Proeven? Meld je aan voor de proeverij van 8 april. Mail voor info naar maud@blijewijnen.nl

 

 

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top