
Plataan
Met de boom die mag barsten bedoel ik de plataan die op dit moment uit zijn oude jas barst. Hele stukken schors liggen aan de voet van de boom. De oude jas trekt ie uit en de nieuwe zit er al onder. Hoe beter de boom het heeft, hoe meer jas hij uittrekt. Niets om je druk over te maken dus.

Hitte en droogte
Het blad is frisgroen en zo oogt eigenlijk de hele boom. Imposant maar toch licht. Als je langs de grijsgroen gevlekte stam omhoog kijkt zie je de blauwe lucht door het bladerdek schitteren. Wat weer doet denken aan de vakanties in Zuid-Frankrijk, waar heel veel Platanen te vinden zijn. Omdat Platanen heel goed tegen hitte en droogte kunnen. Zelfs in het heetste asfalt blijft ie overeind. En van die eigenschappen maakt Rotterdam ook graag gebruik.
Rotterdam West
Platanen kom je in heel Rotterdam West tegen; Zo lijkt het Josephplein wel een plein in Zuid-Frankrijk. Enkel het terrasje en de jeu de boule baan ontbreken nog… Je ziet ze op de Westersingel, langs de hele lange Rochussenstraat, de tunnel traverse aan de ‘s Gravendijkwal wat echt voor de bomen geen pretje is, de Mathenesserlaan helemaal tot aan de Mathenesserbrug.

En de meeste indruk op mij maken de reuzen op de Mathenesserdijk. Ruim twintig giga reuzen staan daar op een rij met een
stamdikte… ongelofelijk.
De dikste
De dikste Plataan van Rotterdam staat in Het Park, schuin onder de Euromast.

Op een heuveltje, wat zijn geluk is want de meeste bomen in Het Park hebben het zwaar in verband met de hoge waterstand; Het Park verzakt. Deze reus van een Plataan staat hoog en droog en zal dat dus ook nog wel even blijven doen.
Meest beroemde en meest dure
Maar… de meest beroemde Plataan staat aan de Westersingel. De Breytenbachboom. Het is de beroemdste en ook de meest dure boom van Rotterdam. En bijna net zo dik als de Plataan in Het Park. Ga maar eens vergelijken. De naam Breytenbachboom heeft ie te danken aan de dichter die er in 1986 een monument van maakte: Graf van de onbekende dichter.

De Plataan aan de Westersingel stond eerst binnen de grenzen van het Oude Westen, maar moest rond 1960 worden verplaatst. Uiteindelijk belandde hij op de plek waar ie nu nog staat. Speciaal voor deze Plataan, De Breytenbachboom, is een betonnen bak gemaakt waar hij in staat om te voorkomen dat ie verzuipt. Om de vijf jaar wordt de grond rondom afgegraven en krijgt ie bemeste aarde er voor in de plaats. Een soort reuze bonsai. Temeer omdat zijn immense takken met staalkabels worden ondersteund.

Nominatie De Boom van het Jaar 2018
De Breytenbachboom is genomineerd voor De boom van het Jaar.
Een vakkundige jury kiest uit alle aanmeldingen één boom per provincie. Deze 12 genomineerden worden 31 augustus bekend gemaakt via de website www.deboomvanhetjaar.nl.
Van 1 september tot 15 oktober kan iedereen via de website stemmen op zijn of haar favoriet voor de nationale winnaar. De provinciale boom met de meeste stemmen wordt na 15 oktober bekend gemaakt en gekozen tot De Nederlandse Boom van het Jaar 2018. Eind oktober wordt de winnaar op locatie feestelijk gehuldigd.
Ik zeg, stemmen na 1 september…