Biggetje
Delen

“ABBA…ABBA…ABBA…”

Abba is Hebreeuws voor pappa. Dat wist ik niet toen ik dit roze biggetje haar naam gaf. Het was het eerste geluid wat ze voortbracht toen ze bij kwam van haar bijna dood bevriezing. Ik vond haar in een besneeuwde schuur waar haar moeder wanhopig probeerde warm te blijven onder nat stro. Abba was net geboren, lag een stuk verderop, deels in een half bevroren plas en bewoog niet meer. In zulke situaties handel op intuïtie en voor ik het zelf wist zat Abba onder mijn dikke bomberjack op mijn blote bast en spoedde ik me naar mijn warme vw-bus. Onderweg naar Rotterdam begon Abba een beetje bij te komen. Met haar levendig, zijdezacht neusje zocht ze een tepel. Weetje: biggetjes worden met tandjes geboren. Au! Maar mijn God wat moest ik lachen om dat gewroet onder mijn jack. Telkens hoorde ik zachtjes: ‘Abba, abba, abba…’ Dit geluid maken varkens als ze elkaar vriendelijk willen begroeten. Ik vond het een passende muzikale naam.

Abba, Igor en de rest

Abba heb ik met de fles grootgebracht. Samen met de teckels heb ik haar opgevoed, nadat ik eerst de teckels geleerd had haar niet langer te zien als een lekker mals stukje spek. Teckel Igor werd haar broertje. Die twee waren gek op elkaar en hij nam het vaak voor haar op als het er te wild aan toe ging.

Naar de zee

Abba was zindelijk en liep gezellig mee aan een riem. Ze sliep met de honden in bed en overdag in de mand. Ik heb haar nooit echt iets moeten aanleren omdat ze het gedrag van de teckels nadeed. Reizen met het busje vond ze fijn en zo kon het gebeuren dat ik met de teckels en een varkentje lekker langs het strand liep alsof het de normaalste zaak was. Zouden er meer varkens zijn die de zee gezien hebben?

Ook mini varkens worden groter dan je hoopt

Ik wist niets van varkens maar kon me snel inlezen in een fantastisch boekje van Charles Stephan, Van Minivarken tot grote vriend. Een must read voor wie overweegt een varkentje te houden. Want kleine varkentjes worden groot. Alle biggetjes die geboren worden zijn ongeveer even klein en lief. Maar dan… Een vleesvarken groeit het hardst maar de zogenaamde minivarkens worden ook altijd groter dan men verwacht. Abba ook. Op het laatst lukte het bijna niet meer om haar de trap af te dragen om naar de tuin te gaan. Tuin? Van wat er van over was. Varkens lusten veel, zeg maar gerust alles. Maar toen Abba het wroeten ontdekte wist ik dat ik moest kiezen: Een tuin of een varken.

Champagne

Abba was ruim een half jaar oud toen het tijd werd om een nieuw huis voor haar te zoeken. Waar ze als huisvarken lekker varken kon zijn. De zangeres van de groep Champagne zocht een tam varken zodat het niet in een hok hoefde. Ik heb Abba daar gebracht. Een grote oude woonboerderij met paarden en kippen en gezellige zooi. Maar o wat heb ik haar gemist. Ik ben nooit meer gaan kijken. Met mijn levendige fantasie stelde ik mij het varkensparadijs op aarde voor. En zo herinner ik mij haar het liefst.

Chinees jaar van het varken

Dit jaar is het Chinees jaar van het varken.
In de Chinese cultuur worden de volgende karaktereigenschappen toegekend aan mensen die in het jaar van het varken zijn geboren: tolerant en begrijpend, sensueel, geestdriftig, aardig, sympathiek en waarheidsgetrouw, gesteld op gezelligheid en lekker eten, goedgelovig en naïef. https://www.catharinaweb.nl/chinese-astrologie/varken.htm

Ietsje minder vlees eten. Of niet.

Ik hoop dat steeds meer mensen iets minder vlees gaan eten. In Nederland worden meer biggetjes geboren dan mensen. Gek eigenlijk. https://www.ftm.nl/artikelen/30-miljoen-varkens-per-jaar-en-bijna-geen-varkensboeren?share=1

Voor eerlijk advies en voor de allerkleinste microvarkentjes die er bestaan kunt u het beste hier naar toe gaan http://www.lowcreekranch.nl/

Voor meer informatie over huisvarkentjes: http://www.gorke.nl/

 

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top